Perníčky
Potřebné ingredience
Chuťově se mi nejlépe osvědčil recept zde z MMB, ale neuložila jsem si od koho je: 500 g hl. mouky, 200 g moučk. cukru, 180 g tekutého medu, 100 g hery, 2 velká neb 3 malá vejce, 2 navršené lžičky kakaa, 2 zarovnané lžičky kření do perníku - ne kypřicí prášek do perníku, 1 lžička sody). Těsto dobře vypracujeme a necháme min. do druhého dne odležet. Pečeme na 160-170 st. C, horké potřeme rozšlehaným vejcem a já je ještě na minutku vrazím "vajíčko dodělat" do trouby. A píše se tam :) Po upečení jsou tvrdé, ale jakmile vychladnou, jsou nejměkčí na světě :) No, ehm, tak to se mi nikdy právě nepodařilo, přesně naopak, po vytažení z trouby nádherně měkké a jakmile vychladly, mohla bych s nimi zavraždit i manžela :) hi hi
Postup přípravy
Protože perníčky peču už několik let, ale ještě ani jednou nebyly měkké ani podle zaručených návodů zde na MMB, kterých jsem vyzkoušela hned několik, vymyslela jsem tento zlepšovák a už se netrápím trvdými perníčky.
Hotové perníčky ozdobené polevou nechám nějakou dobu zaschnout, třeba 1-2 dny, a pak jak vidíte na obrázku je naskládám na rošt a zasunu na horní příčku do trouby. Na dolní dám plech a vliju do něj vroucí vodu, tak odhaduju 1 litr a něco, prostě plnou konvici. Zavřu dvířka trouby, ale nijak ji nezapínám, slouží jen jako vlhčící komora :). Za pár minut (tak 5-10, podle tloušťky perníčků) rošt vyndám, nchám trošku oschnout (zase tak cca 5 min), poznáte samy, kdy už je možné perníčky naskládat do plechové krabice a zavřít víčkem. Hotovo, perníčky jsou rozležené a vydrží tak dlouho, dokud je nesníte. Nasáknou vlhkost a nemusím kontrolovat, jestli mi v nich neplesniví jablko a podobně.
Chuťově se mi nejlépe osvědčil recept zde z MMB, ale neuložila jsem si od koho je:
500 g hl. mouky, 200 g moučk. cukru, 180 g tekutého medu, 100 g hery, 2 velká neb 3 malá vejce, 2 navršené lžičky kakaa, 2 zarovnané lžičky kření do perníku - ne kypřicí prášek do perníku, 1 lžička sody). Těsto dobře vypracujeme a necháme min. do druhého dne odležet. Pečeme na 160-170 st. C, horké potřeme rozšlehaným vejcem a já je ještě na minutku vrazím "vajíčko dodělat" do trouby. A píše se tam :) Po upečení jsou tvrdé, ale jakmile vychladnou, jsou nejměkčí na světě :) No, ehm, tak to se mi nikdy právě nepodařilo, přesně naopak, po vytažení z trouby nádherně měkké a jakmile vychladly, mohla bych s nimi zavraždit i manžela :) hi hi
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé